Religia în Israel
Israelul are o populaţie de 7.150.000 de locuitori (conform recensământului din aprilie 2007), dintre care 76% sunt evrei (5.415.000 de locuitori) şi 20% arabi israelieni (adică 1.430.000 de locuitori, în majoritate musulmani, dar, de asemenea, o minoritate creştină), la care trebuie adăugaţi 306.000 de imigranţi noi, care sunt înregistraţi la Ministerul de Interne ca „neevrei” şi constituie 4% din populaţia israeliană. Muncitorii străini care trăiesc în Israel nu sunt incluşi în aceste cifre şi sunt estimaţi la 150.000.
Israelul este singura ţară din lume cu o majoritate evreiască, chiar cu mai mult de 2% de populaţie evreiască. Populaţia evreiască din Israel este originară din întreaga lume: există „sabra” (născuţi în Israel, din părinţi imigraţi recent sau dintr-o familie care a trăit de secole în Palestina) a noilor imigranţi care au făcut aliyah lor („ascensiunea”, adică întoarcerea: o mare parte vin din fosta URSS, dar de asemenea din România, SUA, America de Sud etc.).
Israel include de asemenea druzi, vorbitori de limbă arabă, o comunitate cerchez şi o foarte mică comunitate armeană. Spre deosebire de marea majoritate a arabilor israelieni, druzii şi cerchezii nu au ales să fie scutiţi de serviciul militar; numeroşi arabi beduini şi unii arabi creştini şi chiar musulmani, servesc ca voluntari în armata regulară.
Potrivit raportului anual aferent pentru 2006 realizat de SUA privind libertatea de religiie în lume, chiar în Israel, relaţiile între grupurile religioase sunt adesea tensionate.
Există discriminare instituţională, socială şi juridică faţă de cetăţenii arabi din ţară. Conform aceluiaşi raport, violenţa a început de la declanşarea celei de-a doua Intifada ceea ce a redus considerabil practica religioasă în multe părţi din teritoriile ocupate şi a distrus locurile de cult şi pe cele sacre.
Religia evreilor este iudaismul, care este fondat pe Tora, compusă din cinci cărţi dictate, conform tradiţiei, de Moise prin Elohim, adică Dumnezeu.
LEAVE A REPLY